Kofi Annan, un mediator amabil si tenace

Scrie un comentariu

Februarie 24, 2012 prin Autorul

Un mediator pe prima pagina a ziarelor  ? Kofi Annan, însarcinat joi de ONU si Liga Araba cu o mediere a crizei siriene, va avea nevoie de toata tenacitatea sa curtenitoare si de experienta sa de zece ani la sefia Organizatiei Natiunilor Unite pentru a pune capat celor 11 luni de violente.

Acest diplomat ghanez în vârsta de 73 de ani, cu o voce blânda, uneori soptita, este în prezent singurul secretar general al ONU, post pe care l-a ocupat în perioada 1997-2006, care provine din interiorul organizatiei, pentru care a muncit timp de 35 de ani.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2001 tocmai a fost desemnat de catre succesorul sau la conducerea ONU, Ban Ki-moon, si de catre secretarul general al Ligii Arabe Nabil el-Arabi ca emisar al celor doua organizatii pentru Siria, unde reprimarea unei revolte populare s-a soldat cu mii de morti din martie 2011 si pâna în prezent.

„Pentru acest tip de misiuni”, explica James Traub, unul dintre biografii sai, „alegerea lui Kofi Annan este întru totul logica”. „El are un adevarat dar al persuasiunii, iar comportamentul sau este atât de linistit si amabil încât interlocutorii sai îl cred slab, în timp ce el nu este, de fapt, orbit de ego-ul sau”, adauga acesta.

În opinia lui Traub, Kofi Annan utilizeaza ca „un strateg” aceasta modestie, pentru a-i convinge pe interlocutorii sai „sa faca concesii pe care nu le-ar fi facut într-un cadru mai conflictual”.

Nu exista personalitati mai contrastante ca cea a lui Kofi Annan si Richard Holbrooke. Cu toate acestea, flamboaiantul diplomat american, negociatorul Acordurilor de la Dayton privind Bosnia, l-a calificat în 2001 drept „cel mai bun secretar general din istoria Natiunilor Unite”.

În octombrie 2001, Kofi Annan obtinea, împreuna cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace.

În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea ONU, ghanezul a contribuit la amplificarea prestigiului institutiei. Însa cel de-al doilea mandat al sau a fost afectat de scandalul cu privire la programul „Petrol contra hrana” din Irak, în 2005, si de cazuri de coruptie în cadrul administratiei organizatiei.

Dincolo de problemele interne ale ONU, Annan s-a opus în mod public Razboiului din Irak, pe care l-a calificat drept ilegal, deoarece a fost decis în afara cadrului ONU.

Sub conducerea sa, summitul Mileniului a permis luarea unor angajamente colective vizând, pâna în 2015, reducerea cu jumatate a nivelului saraciei.

Dupa plecarea sa de la ONU în 2006, încercarile sale de a se implica în diverse dosare complexe ca cele privind Kenya, Coasta de Fildes sau încalzirea climatica au avut diferiti sorti de izbânda.

În Kenya, Annan a actionat în vederea unei încetari a violentelor care au urmat alegerilor prezidentiale contestate din decembrie 2007, soldate cu peste 1.500 de morti.

Însa în Coasta de Fildes, Grupul Înteleptilor – numiti si Elders (Batrâni) – din care a facut parte alaturi de sud-africanul Desmond Tutu si americanul Jimmy Carter nu a reusit sa îl convinga pe Laurent Gbagbo sa respecte verdictul urnelor.

În 2007, Kofi Annan a fondat la Geneva, unde s-a instalat, „Forumul Umanitar Mondial”, care avea ambitia sa mobilizeze guvernele si marile întreprinderi cu scopul de a gestiona consecintele schimbarilor climatice. Prabusindu-se sub datorii, Forumul a fost nevoit sa îsi închida usile trei ani mai târziu.

Mediator Mustateanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Contact:

0768.511.900

0722.511.900

Cele mai bune articole și pagini

Despre mediere:

Parteneri:

http://mediatorbucurestimustateanu.ro/

https://mediatorbucuresti.wordpress.com

http://mediatorgiurgiu.ro/

http://mediator-bucuresti.blogspot.com/

http://nlp-xtraining.ro

http://anndrei.ro/

http://pepimustateanu.blogspot.ro/

free counters
document.write(unescape("%3Cscript src=%27http://s10.histats.com/js15_gif.js%27 type=%27text/javascript%27%3E%3C/script%3E")); try {Histats.startgif(1,2078858,4,8006,""); Histats.track_hits();} catch(err){};

acord de confidentialitate Acord de mediere definitie alternativ arbitraj avantajele medierii in caz de divort avocat divort avocat si mediator beneficiu Bucuresti Cat castiga un mediator CAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE centru de mediere conflict consens consiliu de mediere Consiliul de Mediere Contract de mediere definitie Contractul de mediere cursuri de mediator cursuri mediere divort la mediator eficient informare de la Judecatorie informare mediere tribunal judecator Judecatoria Sectorului 1 Judecatoria Sectorului 2 Judecatoria Sectorului 3 Judecatoria Sectorului 4 Judecatoria Sectorului 5 Judecatoria Sectorului 6. judecatorie justitie litigiu masterate mediere mediator mediator autorizat Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti Mediator divort mediator divort pret mediatori mediatorii mediator in Bucuresti mediator in cazul unui divort mediatori Romania mediator din Timisoara Mediator Judecatoria Sectorului 1 Mediator Judecatoria Sectorului 2 Mediator Judecatoria Sectorului 3 Mediator Judecatoria Sectorului 4 Mediator Judecatoria Sectorului 5 Mediator Judecatoria Sectorului 6. mediator profesionist mediator TimisoaraTabloul Mediatorilor medierea ca profesie mediere Timisoara negociere onorariu parchet politie pragmatism Primul Tablou al Mediatorilor proces proces-verbal de mediere procuror profesia de mediator profesii de viitor solutionare amiabila specializare Tabloul Mediatorilor Autorizati Tabloul Mediatorilor Bucuresti Tabloul Mediatorilor Profesionisti Tabloul mediatorilor romani Tarife divort prin acordul partilor la mediator tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator tribunal
%d blogeri au apreciat asta: