Un proiect de lege impune medierea ca procedura prealabila obligatorie pe anumite litigii

Scrie un comentariu

Februarie 28, 2012 prin Autorul

In timp ce avocatura isi consolideaza caracterul de profesie de “casta” prin inventarea a tot felul de teste care sa tina candidatii la portile barourilor,medierea devine, pe zi ce trece, o alternativa tot viabila la roba de avocat si salile de judecata.

Accesul in bransa nu costa decat 1000 de euro, adica pretul celor 80 de ore de curs in care expertii predau invataceilor tehnicile medierii, motiv pentru care multi absolventi de Drept, dar si fosti politisti, vamesi, notari si magistrati au renuntat la perspectiva de a intra in barou si si-au deschis propriile cabinete de mediatori.

“Dupa absolvirea facultatii de Drept, m-am prezentat doi ani consecutiv la examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Visam sa ma fac judecator. Am picat cu nota mare, dar asta nu mai conteaza atunci cand te vezi sub linia admisilor. Asa ca m-am gandit foarte serios si o sa fac cursul de mediatori. Este o profesie in plina afirmare, iar oamenii o sa descopere, treptat, avantajele acestei solutii de rezolvare a litigiilor. Plus ca pretul acreditarii este unul destul de scazut in comparatie cu cheltuielile presupuse de admiterea in barou”, spune Lucian Creteanu, absolvent tomnatic al Facultatii de Drept si Administratie Publica.

“Legitimatia” de mediator costa doar 1.000 de euro

Potrivit statisticilor de pe site-ul Consiliului de Mediere, in judetul Timis au dobandit titlul de mediator un numar de 45 de persoane, majoritatea prestand aceasta activitate in paralel cu joburile de baza.

Printre mediatori regasim nume importante de fosti politisti, cum sunt comisarul sef in rezerva Constantin Daminescu, fostul sef al Directiei Politiei de Frontiera Timisoara, sau comisarul sef in rezerva Ilie Bertea, fostul sef al Politiei Municipiului Timisoara, dar si fosti judecatori, respectiv Ion Graur, fostul sef al Sectiei Civile din cadrul Curtii de Apel Timisoara, actuali notari publici, cum este Ana Claici, fosti jurnalisti, in persoana Cristinei Miat, dar si actuali lucratori vamali, precum Emil Craciunoiu sau Antonela Antonescu.

Tot din breasla mediatorilor face parte si Dinu Calin, arestat si trimis in judecata in scandalul de coruptie in care a fost implicata Gabriela Ionescu, fostul director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis. Implicat activ in aceasta profesie, Ilie Bertea spune ca si-a recuperat investitia in curs si dotarea biroului din primele cateva medieri, iar acum este cu “casa” pe plus.

“Este o profesie de viitor, chiar daca oamenii inca nu au incredere deplina in mediatori. Faptul ca inainte am fost politist ma ajuta foarte mult, mai cu seama ca am urmat si cursurile de negociatori in situatii de criza al FBI. Dupa numarul de cazuri rezolvate, cred ca ma clasez printre primii 20 de mediatori din tara, motiv pentru care am fost chemat sa vorbesc despre aceasta profesie in mai multe orase. De asemenea, am facut parte din colectivul de specialisti care au lucrat impreuna cu deputatul PNL Alina Gorghiu la proiectul de lege prin care medierea sa devina obligatorie in anumite cazuri”, ne-a declarat Ilie Bertea.

Fostul politist a considerat ca figura sa este prea agresiva pentru imaginea blanda a mediatorului etalon, motiv pentru care a renuntat la… mustata. in afara de cresterea constanta a numarului de mediatori, dezvoltarea acestei profesii poate fi conturata si prin numarul acordurilor de mediere incuviintate prin hotarari judecatoresti. Daca in 2010, la nivelul tuturor curtilor de apel din tara, au existat doar 258 de astfel de acorduri, in 2011 numarul acestora a trecut de 1.000.

“Marea noutate a acestui proiect de lege este legata de impunereamedierii ca procedura prealabila obligatorie pe anumite tipuri de litigii. De exemplu, in domeniul Protectiei consumatorului, in materia Dreptului familiei, cauzele de malpraxis, litigii de munca civile si comerciale a caror valoare este sub 50.000 de lei, si in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila”, spune deputalul PNL Alina Gorghiu, autoarea unui proiect de modificare a Legii 192/2006 care, in cazul in care va fi adoptat, va indrepta catre cabinetele mediatorilor peste un milion de litigii pe an…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Contact:

0768.511.900

0722.511.900

Despre mediere:

Parteneri:

http://mediatorbucurestimustateanu.ro/

https://mediatorbucuresti.wordpress.com

http://mediatorgiurgiu.ro/

http://mediator-bucuresti.blogspot.com/

http://nlp-xtraining.ro

http://anndrei.ro/

http://pepimustateanu.blogspot.ro/

free counters
document.write(unescape("%3Cscript src=%27http://s10.histats.com/js15_gif.js%27 type=%27text/javascript%27%3E%3C/script%3E")); try {Histats.startgif(1,2078858,4,8006,""); Histats.track_hits();} catch(err){};

acord de confidentialitate Acord de mediere definitie alternativ arbitraj avantajele medierii in caz de divort avocat divort avocat si mediator beneficiu Bucuresti Cat castiga un mediator CAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE centru de mediere conflict consens consiliu de mediere Consiliul de Mediere Contract de mediere definitie Contractul de mediere cursuri de mediator cursuri mediere divort la mediator eficient informare de la Judecatorie informare mediere tribunal judecator Judecatoria Sectorului 1 Judecatoria Sectorului 2 Judecatoria Sectorului 3 Judecatoria Sectorului 4 Judecatoria Sectorului 5 Judecatoria Sectorului 6. judecatorie justitie litigiu masterate mediere mediator mediator autorizat Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti Mediator divort mediator divort pret mediatori mediatorii mediator in Bucuresti mediator in cazul unui divort mediatori Romania mediator din Timisoara Mediator Judecatoria Sectorului 1 Mediator Judecatoria Sectorului 2 Mediator Judecatoria Sectorului 3 Mediator Judecatoria Sectorului 4 Mediator Judecatoria Sectorului 5 Mediator Judecatoria Sectorului 6. mediator profesionist mediator TimisoaraTabloul Mediatorilor medierea ca profesie mediere Timisoara negociere onorariu parchet politie pragmatism Primul Tablou al Mediatorilor proces proces-verbal de mediere procuror profesia de mediator profesii de viitor solutionare amiabila specializare Tabloul Mediatorilor Autorizati Tabloul Mediatorilor Bucuresti Tabloul Mediatorilor Profesionisti Tabloul mediatorilor romani Tarife divort prin acordul partilor la mediator tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator tribunal
%d blogeri au apreciat asta: