Birou de mediator. Cum poate ajuta medierea mediul de afaceri ?

Scrie un comentariu

Martie 20, 2012 prin Autorul

Medierea este o alternativa viabila la justitia clasica, pentru ca implica o rezolvare mai rapida a conflictelor si costuri mai scazute
Elena Bustea: Un avantaj foarte important al medierii este confidentialitatea, care poate sa însemne foarte mult pentru companii.

Procedura medierii reprezinta o alternativa viabila a rezolvarii conflictelor din mediul de afaceri românesc, în detrimentul justitiei clasice, pentru ca implica o rezolvare mai rapidaa conflictelor si costuri mai mici, sunt de parere specialistii în mediere.

Mediatorul Petru Mustateanu considera ca de foarte multe ori solutiile finale pe care legea le ofera nu sunt multumitoare pentru niciuna din parti. Pentru ca oricat de perfecta ar fi legea, nu poate acoperi dorintele fiecarui om care este unic in felul sau, cu sperante si dorinte, cu valori proprii, mostenite sau cultivate de-a lungul vietii si intotdeauna diferite de ale celorlalti. Suntem unici, suntem speciali si ne dorim solutii speciale pentru problemele noastre. Iar aceste solutii le putem obtine numai prin mediere.
În viziunea Elenei Bustea, avocat, mediator, lichidator si presedinte al Asociatiei Centrul Avocatilor Mediatori, medierea reprezinta o alegere înteleapta a oamenilor de afaceri, pentru ca prezinta o serie de avantaje fata de justitia clasica, cele mai importante fiind reducerea timpului de solutionare a conflictelor, costurile mai scazute, precum si clauza de confidentialitate, care este extrem de importanta pentru imaginea companiilor.
Medierea este o alegere înteleapta, în primul rând, pentru ca este vorba de mediul de afaceri, care trebuie sa fie un mediu curat, în care relatiile contractuale trebuie sa se desfasoare cu prioritate pe întelegere, pe respect reciproc si, mai ales, pe confidentialitate. Mediul de afaceri este un mediu care, prin excelenta, are nevoie de aceasta metoda de solutionare a conflictului – rapida si, în acelasi timp, confidentiala”, a declarat, pentru Curierul National, Elena Bustea, presedintele Asociatiei Centrul AvocatilorMediatori.
Aceasta a completat, spunând ca, pentru societatile comerciale, creantele reprezinta o miza foarte mare, care trebuie rezolvata într-un timp cât mai scurt. „Sa nu uitam ca, pentru societatile comerciale, o creanta de un milion de euro, spre exemplu, poate sa însemne o miza foarte mare. Acest lucru înseamna ca miza trebuie rezolvata într-un timp scurt, rezonabil, si aici ma refer la situatia actuala din justitia statala, unde cu un dosar înregistrat pe rolul instantelor se poate pierde foarte mult timp”, a mai spus presedintele Asociatiei Centrul Avocatilor Mediatori.

În SUA, 98% dintre cauzele comerciale sunt solutionate prin mediere

În al doilea rând,  un alt avantaj foarte important al medierii este confidentialitatea, care poate sa însemne foarte mult pentru companii, dat fiind faptul ca sedintele de tribunal sunt publice. „Confidentialitatea înseamna ca, atunci când apelezi la mediere, te asezi într-un spatiu intim, care priveste doar partile si tertul neutru, care este reprezentat de mediator„, a subliniat Elena Bustea.
Presedintele Asociatiei Centrul Avocatilor Mediatori a mai spus, referitor la medierea în afaceri, ca un studiu realizat recent în SUA a relevat faptul ca mai mult de 98% dintre cauzele comerciale în Statele Unite ale Americii sunt solutionate pe calea medierii. „Foarte multe dintre marile corporatii din mediul de afaceri din SUA îsi rezolva problemele pe cale amiabila, pe calea medierii, înainte de a se gândi la justitie”, a mai precizat Elena Bustea, în cadrul conferintei „Reglementarea medierii – o provocare pentru toti”.

Alina Gorghiu: Exista procurori care au chiar si 6.000 de procese pe an

La rândul sau, deputatul Alina Gorghiu a vorbit în cadrul evenimentului despre necesitatea introducerii obligativitatii medierii în România, pentru descongestionarea dosarelor aflate pe rolul instantelor nationale.
„În România exista procurori care au chiar si 6.000 de procese pe an de rezolvat si aici sunt multe cauze care ar putea sa mearga direct catre mediatori pentru solutionare si nu ar trebui sa încarce rolul parchetelor. Medierea este o gura de oxigen nu doar pentru justitie, ci pentru tot ceea ce înseamna civilizatie într-o societate”, a declarat Alina Gorghiu.
Prezent la eveniment, mediatorul Ion Dedu, vicepresedinte al Consiliului de Mediere, a exprimat aprobarea totala a Consiliului de Mediere fata de legea medierii propusa de deputatul Alina Gorghiu, spunând ca este nevoie de o astfel de lege în România.
În ceea ce priveste medierea în sistemul bancar, Alexandru Paunescu, director adjunct al Directiei Juridice a BNR, a precizat ca medierea este o alternativa buna la instanta de judecata, mai ales datorita caracterului de confidentialitate a procedurii. „Medierea se bazeaza pe încrederea partilor fata de mediator si implica o economie de timp si bani, precum si diminuarea stresului partilor si confidentialitate, care este foarte importantapentru reputatia bancilor, care trebuie sa inspire încredere clientilor”, a spus reprezentantul BNR.
Procedura medierii a fost introdusa în România, pentru prima oara, în anul 2006, prin Legea 192/ 2006, ulterior modificata si completata prin Legea 370/ 2009.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Contact:

0768.511.900

0722.511.900

Cele mai bune articole și pagini

Despre mediere:

Parteneri:

http://mediatorbucurestimustateanu.ro/

https://mediatorbucuresti.wordpress.com

http://mediatorgiurgiu.ro/

http://mediator-bucuresti.blogspot.com/

http://nlp-xtraining.ro

http://anndrei.ro/

http://pepimustateanu.blogspot.ro/

free counters
document.write(unescape("%3Cscript src=%27http://s10.histats.com/js15_gif.js%27 type=%27text/javascript%27%3E%3C/script%3E")); try {Histats.startgif(1,2078858,4,8006,""); Histats.track_hits();} catch(err){};

acord de confidentialitate Acord de mediere definitie alternativ arbitraj avantajele medierii in caz de divort avocat divort avocat si mediator beneficiu Bucuresti Cat castiga un mediator CAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE centru de mediere conflict consens consiliu de mediere Consiliul de Mediere Contract de mediere definitie Contractul de mediere cursuri de mediator cursuri mediere divort la mediator eficient informare de la Judecatorie informare mediere tribunal judecator Judecatoria Sectorului 1 Judecatoria Sectorului 2 Judecatoria Sectorului 3 Judecatoria Sectorului 4 Judecatoria Sectorului 5 Judecatoria Sectorului 6. judecatorie justitie litigiu masterate mediere mediator mediator autorizat Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti Mediator divort mediator divort pret mediatori mediatorii mediator in Bucuresti mediator in cazul unui divort mediatori Romania mediator din Timisoara Mediator Judecatoria Sectorului 1 Mediator Judecatoria Sectorului 2 Mediator Judecatoria Sectorului 3 Mediator Judecatoria Sectorului 4 Mediator Judecatoria Sectorului 5 Mediator Judecatoria Sectorului 6. mediator profesionist mediator TimisoaraTabloul Mediatorilor medierea ca profesie mediere Timisoara negociere onorariu parchet politie pragmatism Primul Tablou al Mediatorilor proces proces-verbal de mediere procuror profesia de mediator profesii de viitor solutionare amiabila specializare Tabloul Mediatorilor Autorizati Tabloul Mediatorilor Bucuresti Tabloul Mediatorilor Profesionisti Tabloul mediatorilor romani Tarife divort prin acordul partilor la mediator tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator tribunal
%d blogeri au apreciat asta: